מבוא להתפתחות אישית

כמי שבחר להיות אמן חושים, אני מקבל אינספור פניות מאנשים שמבקשים שאלמד אותם טכניקות לשינוי, לשכנוע והשפעה, NLP, היפנוזה, קריאת מחשבות וכו'. אך ללמד את כל אלו, ללא בסיס מוצק, יהיה לדעתי כמו לתת למישהו שאין לו רישיון, לנהוג במכונית מירוץ. אני מאמין שכשעושים משהו, צריך להבין למה עושים אותו ולמה עושים אותו כמו שעושים אותו. לפני שרצים ללמוד אומנות חושים או עבודה עם תת המודע, יש המון דברים אחרים שצריך לדעת. המון חומר ללמוד. המון ידע להשלים. בכל אחד מהמאמרים באתר, אני מנסה לשתף ולחשוף קצת, בניסיון להסיר מעט מהערפל. במאמר הזה אני אנסה לעשות קצת סדר. מבוא לאימון אישי ולהעצמה, אם תרצו.

ראשית, חשוב להבין שעולם האימון וההתפתחות האישית אינו תחום עצמאי, אלא תחום אקלקטי, כלומר תחום שמשלב תיאוריות, מודלים וטכניקות מתחומים רבים אחרים. בין התחומים העיקריים ניתן למנות פסיכולוגיה, סוציולוגיה, פילוסופיה, פסיכותרפיה, ניהול, שיווק, תקשורת, ספורט ועוד.

שנית, המטרה המרכזית של אותם תיאוריות, מודלים וטכניקות, היא להוציא אותנו ממצב "הטייס האוטומטי" שרובנו חיים בו, להגביר את רמת המודעות העצמית שלנו ולגרום לנו להיות אקטיביים ולפעול כדי להשיג את המטרות שלנו.

מתי הכל התחיל?

תחום האימון הגיח מעולם הספורט אי שם בשנות ה-70' של המאה הקודמת, וזו כמובן הסיבה לכך שהתחום מכונה Coaching. אבן דרך משמעותית הייתה בשנת 1974, כשמאמן טניס בשם טימותי גאלווי פרסם את ספרו 'המשחק הפנימי של הטניס'. טימותי מתאר בספרו, שכאשר הוא אימן את תלמידיו, הוא שם לב שהם למעשה מנהלים שני משחקים במקביל. המשחק הראשון הוא המשחק החיצוני, כלומר המשחק שהטניסאי מנהל מול היריב שלו. המשחק החיצוני דורש מן הסתם מיומנויות בטניס כגון ריצה, הגשה וחבטה. המשחק השני לעומת זאת, הוא המשחק הפנימי, כלומר המשחק שהטניסאי מנהל בתודעה שלו. המשחק הפנימי דורש מיומנויות מנטליות כגון החשיבה האם אני במיטבי היום, האם אני מסוגל לנצח את היריב שמולי, האם ההחלטות שאני מקבל במשחק החיצוני הן החלטות נכונות וכו'.

מכאן הדרך לענפי ספורט נוספים הייתה קצרה מאוד. מאמני כדורסל למשל, הבינו שכדי לשפר משמעותית את הביצועים של השחקנים שלהם, עליהם לאמן אותם במיומנויות הקשורות לכדורסל כגון כדרור וקליעה (המשחק החיצוני), ובמקביל עליהם לאמן אותם במיומנויות מנטליות כגון איך להתמודד עם פחדים, איך להתמודד עם ביקורת עצמית, איך לשמור על מוטיבציה לאורך זמן, איך להתמודד עם כישלונות ולא פחות חשוב מכך איך להתמודד עם ניצחונות וכו' (המשחק הפנימי).

השלב הבא בהתפתחות של התחום, היה השאלתו לארגונים. לאחר שמאמני הספורט נוכחו לדעת שאימון מנטלי משפר משמעותית את הביצועים של ספורטאים, החלו גם מנהלים בכירים לעבור תהליכי אימון והתפתחות אישית במטרה לשפר את הביצועים שלהם בארגון.

השלב האחרון באבולוציה של התחום, השלב בו אנחנו נמצאים היום, הוא שלב שבו אימון מנטלי הוא כבר לא נחלתם הבלעדית של ספורטאים ומנכ"לים וכל אדם מן השורה יכול לעבור תהליכי אימון והתפתחות אישית.

מדוע כדאי לעבור תהליכי אימון והתפתחות אישית?

ראשית, תהליכי אימון והתפתחות אישית מגבירים את רמת המודעות העצמית, שהיא כמובן תשומת הלב של האדם אל עצמיותו – למחשבותיו, לרגשותיו ולצרכיו. במילים אחרות, מודעות עצמית היא היכולת של האדם להסתכל על עצמו מהצד, כאילו היה אדם אחר. כאשר אדם מסוגל להביט על עצמו מהצד, בצורה אובייקטיבית, הוא מתחיל להיות ער לחוזקותיו ולחולשותיו, לצרכיו ולרצונותיו. ובעיקר – ידיעה עצמית היא תנאי הכרחי לשליטה עצמית. כאשר האדם מסוגל להביט על עצמו מהצד, אז מתפתחת אצלו בשלות מוסרית.

שנית, תהליכי אימון והתפתחות אישית מספקים המון כלים פרקטיים. הם יעזרו לכם לזהות את הערכים שלכם, לעבוד על האמונות המגבילות שלכם, לנסח חזון, להציב מטרות, לבנות תוכנית עבודה ועוד.

אך תהליכי אימון והתפתחות אישית עושים הרבה יותר. הם הופכים אותנו למודעים יותר לעצמנו, לאחרים ולסביבה, ולכן גם למעורבים יותר. הם עוזרים לנו לגלות את עצמנו מחדש. הם מלמדים אותנו לקחת אחריות על החיים שלנו. הם מספקים לנו השראה ומוטיבציה שמניעים אותנו לפעולה. הם עוזרים לנו למצות את הפוטנציאל האישי שלנו מתוך הנחה שכאשר אנחנו במיטבנו, הסיכויים שלנו להצליח ולהשיג את המטרות שלנו עולים משמעותית. ואולי החשוב מכולם – כל אלו נארגים יחדיו כדי לבנות את הביטחון העצמי, את המסוגלות העצמית ואת החוסן הנפשי שלנו, כדי שנוכל להתמודד טוב יותר עם משברים ומצבי דחק, ובכך להסתגל לנסיבות החיים.

התפתחות אישית כתהליך

כדאי להפנים את העובדה שתהליכי אימון והתפתחות אישית כשמם כן הם – תהליך. זה אומר שהם לוקחים זמן. יותר מזה – יש לפנות להם זמן. כלומר, יש להכניס אותם לחלק משיגרת החיים שלנו, גם אם זה אומר לשנות את סדרי העדיפויות שלנו. באנאלוגיה מעולם הגיאומטריה, תהליך התפתחות אישית אינו דומה לקטע שיש לו התחלה וסוף מוגדרים. הוא דומה יותר לקרן שיש לה התחלה אך אין לה סוף. התהליך הוא אינסופי ותמיד יש עוד מה ללמוד ובמה להתחזק. למעשה אין קו סיום.

תהליכי התפתחות ככלל, הם תהליכי התקדמות ושיפור הדרגתיים לאורך זמן, המתבססים על השלבים הקודמים בתהליך. דוגמא קלאסית להגדרה הזו היא כמובן התפתחות טכנולוגית. המחשבים של היום מסוגלים לעשות דברים שהמחשבים של פעם לא היו מסוגלים לעשות, אך המחשבים של היום נבנים ונשענים על בסיס הטכנולוגיה של המחשבים של פעם. דוגמא נוספת, מהקצה השני לחלוטין, היא בני אדם. לאורך ההיסטוריה של המין האנושי, בני האדם עברו תהליכי התפתחות שהביאו אותנו למצב שבו אנחנו נמצאים היום. כבני אדם אנחנו מסוגלים לעשות היום דברים שלא יכולנו לעשות בעבר כמו להנחית אדם על הירח או לבנות מחשבים שחושבים מהר יותר מאיתנו. ושוב, גם כאן, היכולות הללו לא היו יכולות להתפתח ללא גילוי האש, המהפיכה הלשונית, המהפיכה החקלאית, המהפיכה התעשייתית, מהפיכת המידע וכו'. לטובת הגיימרים שביניכם, זה מזכיר לי קצת משחקי מחשב.

בתחילת דרכו של גיבור המשחק, הוא מתחיל את ההרפתקה עם מינימום ציוד ויכולות. ככל שהוא מתמודד בהצלחה עם אתגרים המוצבים בפניו לאורך המשחק, כך יכולותיו משתפרות, וכל מה שאתם צריכים לעשות כדי לשדרג את הגיבור שלכם, זה ללחוץ על כפתור ה-Upgrade. מאותו הרגע לגיבור שלכם יש יכולות שלא היו לו קודם לכן, אך שהן מתבססות ונשענות על היכולות הקודמות שלו. כך גם אנחנו. ככל שאנחנו מתבגרים אנחנו נאלצים להתמודד עם אתגרים מורכבים יותר. כאלה שדורשים מאיתנו ידע, משאבים, יכולות, מיומנויות וניסיון, ואת אלו עלינו לרכוש בשלבים המוקדמים של התהליך. "אבולוציה פרטית" אם תרצו, כשהמטרה היא כל הזמן לעשות לעצמנו Upgrade ולהפוך לטובים יותר. וכאן חשוב לי להדגיש שאדם ששואף להתפתח באמת, לעולם לא ישאף להיות טוב יותר מאחרים, אלא תמיד ישאף להיות טוב יותר מהאני הקודם שלו.

לסיכום

אחד מהדברים הראשונים שתהליכים מהסוג הזה אמורים לעשות, זה לטעת בנו ספק. באופן אירוני, התהליכים הללו אמורים דווקא לשמוט את הקרקע מתחת לרגלינו ולערער את הביטחון שלנו כדי להכריח אותנו לשאול את עצמנו שאלות לגבי הדרך שבה בחרנו לחיות את חיינו. תוך כדי התהליך, אתם תגלו שהקרקע הלא יציבה הופכת לריצפת בטון יצוקה. כזו שניתן ללכת עליה בביטחה.

"ריצפת הבטון" הזו לא מושגת בקלות. כמי שלמד ועסק בעשרות תחומים, ושבסופו של דבר בחר להיות אמן חושים, תהליכי ההתפתחות האישית שלי דרשו ממני הקרבה עצומה. וכאן אתם צריכים לשאול את עצמכם – כמה קשה אתם מוכנים לעבוד כדי להשיג את מה שאתם רוצים? כמה רחוק אתם מוכנים ללכת כדי להפוך למי שאתם רוצים להיות? כמה אתם מוכנים להקריב?

אני מקווה שהצלחתי להסיר מעט מהערפל. מה שנותר לכם לעשות עכשיו זה לקחת אחריות על חייכם. עשו את הצעד הראשון. קראו ספר, צפו בהרצאה, לכו לסדנא. העיקר – צאו לדרך. המסע ארוך, הדרך ברובה אפילו קשה יותר ממה שאתם מסוגלים לדמיין לעצמכם, אך תמיד מתגמלת. היו האדונים לגורלכם. קברניטי ספינתכם. וגם אם לעיתים תעלו את הספינה הזו על שרטון, ביכולתכם להביא אותה לחוף מבטחים. במובן הזה, תהליכי אימון והתפתחות אישית הם מגדלור מצוין.

ספרות מומלצת

הנזיר שמכר את הפרארי שלו / רובין ס' שארמה
כח בלתי מוגבל / אנתוני רובינס

למיטיבי לכת

המשחק הפנימי של הטניס / טימותי גאלווי
אימון קו אקטיבי / לורה ויתוורת', הנרי קימסי-האוס, פיל סנדאהל

שתף באמצעות
דילוג לתוכן